Guilty Pleasure: Filmer vi älskar att hata!

Filmspanarna

Du vet en sån där film, som när den dyker upp på tv, får dig att titta dig över axeln för att ha koll på att ingen annan ser vad du tittar på? En sån där film som får dig att skämmas lite för att du älskar att se den? Det är nog själva definitionen av en ”guilty pleasure” film. Det är inte helt okej att gilla den och definitivt inte att ha den uppställd i dvdhyllan. Finns inget som säger att filmerna i sig är usla bara för det, utan de är helt enkelt inte speciellt kulturellt accepterade. En filmkritiker skulle aldrig erkänna att han/hon gillar en sådan här film och skulle nog spotta dig i ansiktet om du påstod det. Trots det faktumet, att alla ser ned på dem, så älskar du dessa filmer och dras till dem som malen till elden. Du älskar dem i smyg och kan dem innan och utan, men i ett samtal nickar du instämmande över dess uselhet, samtidigt som du inget hellre vill än att ta dig hem och se dem igen. För mig personligen bryr jag mig inte, jag älskar dem, och erkänner det villigt inför alla. Blir svårt att lista alla men jag tog mig en stund till att tänka igenom många av dem, och listar här nedan några av favoriterna. Du kanske inte håller med fullt ut med min lista, det gör inget, det är min lista!

Three Amigos

Skådespelare: Chevy Chase, Martin Short, Steve Martin

Regi: John Landis
Manus: Steve Martin, Lorne Michaels, Randy Newman

En film som när den kom nog var den roligaste filmen jag sett! Kommer så väl ihåg när scenen med den sjungande busken kom i filmen, vi var ett gäng som såg filmen, men två av oss skrattade så tårarna och snoret rann, vi nästan låg på biografgolvet och kippade efter andan. Publiken på den visningen skrattade nog mer åt vårat skrattande än de gjorde åt själv filmen. Sedan dess har den alltid haft en speciell plats i mitt hjärta! När jag påtalade dess rolighet för min son genom att återge allehanda scener i filmen så blev han väldigt pepp att se den. Jag insåg snabbt efter att han sett den, att filmen, inte längre, är den skrattfest som den en gång var. Tvärtom tyckte han nog den va både patetisk och o-rolig till max. Men jag återkommer till den varje år och sitter, överlycklig och små flabbar åt den!

 

Last Action Hero

Skådespelare: Arnold Schwarzenegger, Austin O’Brien, F. Murray Abraham, Art Carney, Charles Dance

Regi: John McTiernan
Manus: Shane Black och David Arnott

Usel säger du men inte jag, konceptet är lysande! En magiskbiljett som drar in dig i en Arnold Schwarzenegger film, ja ni hör det kan ju inte bli bättre! På alla sätt och vis måste denna film vara en av Arnolds största floppar och visst kan man fundera på vad han tänkte när han på höjden av sin karriär tackade ja till denna. Filmen är rakt igenom dum och manusförfattaren måste ha varit drogad när han skrev denna….Arnold som Hamlet säger ju allt om det! Det är fullt av fel i filmen, dialogen är så ostig att det luktar värre än en Dansk ost, ungen måste va bland det mest irriterande som visats på film, men detta är ändå en film som man bara måste älska! Insiderskämt i överflöd och gjord med glimten i ögat är detta en film jag kan se igen och igen med ett stort leende på läpparna!

 

Howard the Duck

Skådespelare: Lea Thompson, Jeffrey Jones, Tim Robbins

Regi: Willard Huyck
Manus: Willard Huyck, Gloria Katz

Prata om en film som fått skit genom åren! Men personligen är detta så underbart underhållande att jag inte förstår vad alla gnäller på. Gjord med ett stort hjärta och glimten i ögat underhåller filmen kungligt från start till slut. Allt är så härligt överspelat och överdrivet att man borde förstå, när man ser den, att detta inte ska tas på något allvar alls…bara njutas av! Vill minnas att George Lucas fick tonvis av skit för denna film (som han producerar) så mycket så att många ville mena att hans karriär var över. Vilket har motbevisas i överflöd att så inte var fallet! För mig är detta en klassiker som jag tycker alla borde se! Träffade Tim Rose, som spelar Howard i filmen, på en av sci-fimässorna, han kom förbi oss och köpte filmen, då han hade svårt att få tag på den. Det lyfter filmen än mer att veta att man sålt filmen om Howard the Duck till Howard själv!

 

St Elmo’s Fire

Skådespelare: Demi Moore, Rob Lowe, Andrew McCarthy, Emilio Estevez, Judd Nelson, Ally Sheedy, Mare Winningham

Regi: Joel Schumacher
Manus: Joel Schumacher, Carl Kurlander

En verklig soppa till historia, rörig, oengagerat och med usla skådespelare. Ja orden är många om hur dålig denna film är, men jag älskar den. Vet inte vad det är med den men den kryper under skinnet på mig och man blir så där härligt gråtmild när man ser den. Har nog sett denna film hundra gånger och den påverkar mig på samma sätt varje gång. Detta är den ultimata ”brat pack” filmen och jag tycker personligen den är vida bättre än ”Breakfast Club”! En snyftig klassiker som aldrig går ur tiden!

 

Som ni inser finns det många fler filmer som faller in under kategorien ”Guilty Pleasure” men för mig är det dessa som sticker ut och ligger mig nog varmast om hjärtat. Filmer som jag funderade över att inkludera men hamnade lite utanför är många, men skulle för den delen platsat bland de ovan nämnda! Exempel på dessa är: ”Waterworld”, ”The Postman”, ”Road House”, ”Commando”, ”Clue”, ”The Last Boy Scout”, ja listan kan nog göras hur lång som helst! Visst, jag kanske är väl så sentimental när det kommer till filmer man såg i yngre dagar…men jag står för det och tycker allt som ofta att film…ja de var bättre förr mot för vad Hollywood massproducerar i dessa dagar! Så plocka fram alla skatter du skäms över och gömmer i byrålådan, ställ fram dem bland dina andra filmer i dvdhyllorna och var stolt över att du trots allt har bra smak!

Detta har varit ett Filmspanar tema, i detta tema ingår många andra bloggar som uttrycker sig över ämnet. Läs gärna de andras inlägg genom att följa länkarna här nedanför:

Allvarligt talat

Deny Everything

Except fear

Fripps filmrevyer

Fiffis filmtajm

Flickorna

Flmr filmblogg

Har du inte sett den?

Jojjenito

Rörliga bilder och tryckta ord

Svart Noir

The Velvet Café

Läs mer om mig på min Om-sida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password