Fantasifulla droger i filmens värld

Filmspanarna

Filmspanarnas tema för denna gång är knark i filmer. Vanligt förekommande i många filmer och ofta närvarande i maffiafilmer är kanske ämnet inte det mest intressanta av teman. Men det finns ju även en annan värld av droger inom film — nämligen fejkade droger.

Dessa tas oftast till då en vanlig drog liksom inte räcker till för att understryka allvaret i historien. Ibland är de av ondo (oftast) men de kan även vara av godo för de inblandade i filmerna. Så jag sökte och letade och hittade en rad filmer där dessa fantasidroger är av vikt för handlingen och ibland kunde man faktiskt önska att dessa droger existerade i verkligheten för de skulle verkligen hjälpa en i vardagen!

I filmen ”Limitless” förekommer en drog kallad NZT, vilken den olycksalige Eddie Morra lägger vantarna på. Denna drog låser upp hjärnan och låter personen ifråga använda all kraft hjärnan har. En drog som verkar för bra för att vara sann och i filmen får han lida av dess konsekvenser. Andra skumma personer vill utnyttja fördelarna av drogen men den har även sina egna inbyggda sidoeffekter. Allt slutar med andra ord inte direkt lyckligt som ni kan förstå!

Sedan har vi filmer där kanske våra vanliga droger skulle ha räckt långt för att understryka allvaret i samhället. Men istället väljer filmskaparna att uppfinna en drog som är långt värre än vad vi hittills har uppfunnit (eller?). En sådan film är ”RoboCop 2” och drogen NUKE. Detta är en drog som är otroligt beroendeframkallande och lägger mer eller mindre staden Detroit i ruiner.

Det är ju inte alltid en drog i film behöver vara av ondo. I ”Harry Potter och och hemligheternas kammare” förekommer drogen Skele-Gro. En drog som har förmågan att få ben att växa tillbaka — visst den smakar illa som sjutton, men har dock inga dåliga biverkningar.

Dessa ”goda” droger är tyvärr allt för sällan förekommande i filmer. Nej, mest är de av ondo och ofta används de av myndigheter för att nå deras sliskiga mål. I höjdarfilmen ”Jacobs Ladder” förekommer drogen ”The Ladder” – en drog framtagen av militären för att göra soldaterna mera aggressiva. Ni kan förstå att det lyckas men med ett pris som man inte förväntade sig. Soldaterna blir så aggressiva att de attackerar varandra och lider av svåra hallucinationer.

I skräckfilmens världen är det nog en drog som ringer mer bekant än någon annan – EPHEMEROL! Detta är drogen som skulle hjälpa blivande mödrar att lindra deras illamående på morgonen. Istället gjorde den deras ofödda barn till SCANNERS, människor med telepatiska förmågor att läsa andras tankar eller att döda vem som helst med en enda tanke. Huvuden exploderar till höger och vänster i denna klassiska skräckfilm av Cronnenberg.

Det finns fler sådana här filmer där drogexperiment skänker krafter till både föräldrar och deras barn. En sådan drog är LOT 6, som likt Ephemerol skänker användaren telekinetiska krafter och förmågan att kontrollera andras tankar. I Stephen Kings ”Firestarter” får barnet till två unga människor som genomgått detta hemliga experiment förmågan att starta bränder genom en enda liten tanke. Klart att hon blir av intresse för skumma myndighetspersoner som vill studera och använda sig av hennes unika förmåga!

En mer klassiskt drog än Milk-plus får man nog leta efter. Alex och hans Droogs älskar att slinka in på The Korova Milkbar för att inmundiga denna delikata drog. Den hjälper dem nog att utföra alla våldshandlingar de älskar att nedbringa på sina oskyldiga offer i filmen ”A Clockwork Orange”!

Det finns med all säkerhet massor av fler fejkade droger som jag missat. En som faller till minnet just i detta nu är Jabroka från filmen ”Alien Nation”, en drog som inte påverkar oss människor men gör utomjordingarna i filmen väldigt lyckliga — Så vida det inte tar en överdos!

Vissa droger i filmer är tillför att roa, men de allra flesta är till för understryka allvaret i en film, att skänka tyngd och hopplöshet åt de inblandade. Ibland är det en bisak i handlingen men allra oftast är det huvudtemat, det stora problemet som måste lösas. Likt pengar har droger blivit viktiga för filmens värld, en maffiafilm utan droger blev nog bra uddlös.

Vad skulle Scarface då stärka sitt galna sinne med i slutscenen? Tragiskt kan tyckas, men det har genom tiderna skänkt oss underbara filmer och stora karaktärer och kommer nog fortsätta göra så i framtiden också. — Även om drogen är fejkad!

Andra inlägg om temat knark i film kan ni läsa via länkarna här nedanför!

Except fear
Fiffis filmtajm
Filmitch
Flickorna
Flmr
Fripps filmrevyer
Har du inte sett den?
Jojjenito
Rörliga bilder och tryckta ord
The Velvet Café

Läs mer om mig på min Om-sida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password