På receptjakt i filmens värld!

Filmspanarna

Så var det dags för månadens Filmspanar-tema och denna gång har vi landat vid MAT! Något som ligger mig varmt om hjärtat och jag bara älskar att ge mig ut på receptjakt i filmens värld!!

Mat i film är väldigt vanligt och passerar ofta förbi ganska obemärkt. När man tänker efter så ses mat nästan alltid någon gång i en film, men tänker man efter är det inte ofta som någon äter av den. Karaktärernas uppmärksamhet brukar nästan alltid avledas och maten blir stående där den är. Mat används ofta som ett element i historien till att grunda det vi ser i verkligheten. För äter karaktärerna så är de med andra ord inte så olika dig och mig.

Har alltid varit nyfiken på om det verkligen är äkta mat man ställer fram eller om den är fejk. Vad händer med maten efter tagningen? Lunch till personalen kanske?

Det finns vissa maträtter än andra som drar till sig min uppmärksamhet och man har minnen av olika maträtter som förekommit i filmer man sett genom åren. Dock var det först när jag blev äldre som jag insåg att man faktiskt kan göra dessa själv, hemma. Så genom åren har det blivit lite av en hobby att leta tag i recept på maträtter man ser i filmer och försöka göra dem själv. Det har blivit en hel del genom åren och att utse någon favorit är omöjligt. Därför tänkte jag, till detta tema, att lägga upp några recept som är enkla att göra hemma. Så här finns inga krusiduller och avancerade ingredienser som skulle göra dig gråhårig i att få tag på. Så ut å handla, in i köket och tillverka lite mat som är lätt att göra och än lättare att äta!

Det första receptet kommer ifrån filmen “Junior” med Arnold Scwarzenegger, Danny Devito och Emma Thompson i huvudrollerna. Receptet som fastnade i mitt minne från denna film var ”Franks in Blankets”, alltså varmkorv bakad i smördeg med senap. Hur udda det än låter, och väldigt amerikanskt, så är de väldigt goda att äta! Rätten nämns i filmen av Alex i scenen där man har en sammankomst och äter av buffémat. Dianna kallar dem i scenen ”sausage rolls”. Vi gör dem dock annorlunda i Europa mot för i USA, här använder man oftast råa, färska, korvar medan i USA använder man mer butiksköpta varmkorvar. Men det är en amerikansk film så vi går naturligtvis på deras recept!

Franks in Blankets

Tidsåtgång: 35min, 8 portioner

Ingredienser:

8 st varmkorvar
300gr smördeg
1msk senap
1 ägg vispat

Instruktioner:

Sätt ugnen på 200C. Kavla ut smördegen till ca 6mm tjocklek och skär ut 8 avlånga 20 cm x 10 cm remsor.

Bred på ett tunt lager av senap i mitten på remsorna och lägg en korv på varje.

Pensla kanterna av smördegen med vispat ägg. Vik sedan över smördegen runt korven och pressa kanterna så det blir tätt. Det gör inget om korven sticker ut lite på kanterna.

Pensla översidan med vispat ägg, placera på en ugnsplåt och grädda dem i 25 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Kan serveras varma eller kalla.

En annan film som innehåller en hel del mat och väldigt ofta, är klassikern ”Måndag hela veckan”. Här ser vi Bill Murray fastna i en tidsloop av någon högre makt, allt i syftet att lära sig bli en bättre människa. Andie MacDowell blir hans kärleksintresse i filmen och han har all tid i världen att lära sig hennes favorit rätter.

Så under tiden han försöker hitta fram till hennes hjärta så lyckas han ta reda på en av hennes absoluta favorit efterrätter och det är den jag vill dela med mig av. I filmen köper han den från en affär, vilket vi i Sverige också gör, men den blir tusen gånger godare om du gör den själv! Vad är denna efterrätt undrar ni? Jo glassen Rocky Road!

Rocky Road

10 min plus avsvalning och frysning, 4-6 portioner

Ingredienser:

1st 200gr burk av sötad kondenserad mjölk
25gr kakaopulver
240 ml vispgrädde
120 ml mjölk
1 tsk vanilj extrakt
25gr hackade mandlar
25gr små Marshmallows

Häll den kondenserade mjölken och kakaopulvret i en kastrull och värm under omrörning i ca 5 minuter tills den tjocknat något. Avlägsna från värmen och låt svalna lite.

Bland i grädden, mjölken och vaniljextraktet, blanda väl och låt bli helt kallt i kylskåpet.

Glassen går att göra utan en glassmaskin, men allt blir lättare om du har tillgång till en sådan. Annars klär du en lagom stor form med plastfilm och tömmer i glassmeten. Det gäller att se till att inga luft bubblor finns i smeten, så dunka formen mot bordet några gånger för att eliminera dessa. Efter någon timme, ta ut formen och blanda ned nötterna och marshmallows jämnt fördelad i glassen. Placera i frysen igen och låt stå tills den skall ätas. I en glassmaskin så tillsätts nötter och marshmallows efter halva frystiden. Naturligtvis kan man använda andra nötter än mandel!

Att mat är viktigt för Italienare det vet vi nog alla. Att mat förekommer frekvent i maffiafilmer kan nog heller inte undgått någon. Pasta och någon sås är väl det klassiska man alltid förtär i maffiafilmer och en av de mest grundläggande rätterna omnämns i filmen ”Maffiabröder”.

Det är mot slutet av filmen då Ray Liottas karaktär skall vittna mot sina maffiabröder då han har ett utlägg om sin situation.

”Idag är allt annorlunda, det händer inget…jag måste vänta som alla andra. Får inte ens någon bra mat – direkt efter jag kom hit så beställde jag spaghetti med marinarasås, och fick äggnudlar med ketchup.”

Stackars honom! Här kommer grundreceptet till en god Marinarasås!

Marinarasås

6 portioner

Ingredienser:

60ml olivolja
4st vitlöksklyftor delade i kvartar
800gr krossade tomater på burk
240ml vatten
4st blad av färsk basilika, hackad
1tsk hackad färsk oregano, hackad
Salt och peppar

I en stor varm stekpanna häll i olivoljan och vitlöken, vrid ned värmen till medium och fräs vitlöken tills den blir mjuk och lätt brynt.

Häll i de övriga ingredienserna, koka upp, reducera värmen så det sjuder och sjud i ca 20-30 minuter. Rör om då och då tills såsen har tjocknat.

Serveras het med valfri pasta.

Mat är viktigt för oss människor, dels för vår överlevnad, men också i sociala sammanhang. Att mat även är av vikt i filmer kan te sig som självklart. Dels för att befästa karaktärerna i verkligheten men också visa på ett känslomässigt samband dem emellan. I vår moderna tid har det också blivit viktigt för filmbolagen att produktplacera olika varor i filmerna och då är naturligtvis mat en av de viktigaste. Så mat i film har blivit både på gott och ont nu för tiden. Men för det mesta så ger det en spännande inblick i olika kulturer och deras mattraditioner och det är spännande att göra dessa maträtter själv och få nya smakupplevelser. Så dyk ned i din filmsamling och ge dig ut på recept jakt, det är en rolig sysselsättning och ger dig en helt ny vinkel vad det gäller att titta på film!

Vill du se vad andra Filmspanare har skrivit angående månadens tema Mat så klicka här eller här nedanför!!

Except Fear

Fiffis filmtajm

Filmitch

Filmmedia

Flmr filmblogg

Fripps filmrevyer

Har du inte sett den?

Jojjenito

Mode+Film

Rörliga bilder och tryckta ord

The Velvet Café

Läs mer om mig på min Om-sida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password