En filmfanatikers barndom

Filmspanarna

Månadens Filmspanar tema är Barndom och mina tankar gick genast till hur mitt eget filmintresse en gång i tiden väcktes. Tänkte därför skriva några rader om detta, utan att blir allt för långdragen!

När jag tänker på mitt filmintresse och vad rötterna till det kommer ifrån så landar det hos min kära mor. Jag vet från hennes historier i min barndom att hon älskade att gå på bio och titta på film. Detta var något hon och hennes vänner gjorde ganska ofta och i vår lilla stad fanns en hel rad av biografer att välja på. Så mina tidigaste minnen jag har från min barndom handlar allt som oftast om film.

Jag minns att jag och min två år äldre syster ofta gick på bio och då matinéer, om det inte var runt jul och Disney var på gång att släppa sin årliga film.
En tidig favorit bland alla filmer var Tarzan och då allra helst spelad av Johnny Weismuller. Vet inte hur många gånger man sett dessa filmer både på TV och på bio.

Några filmer som även de har fastnat från de yngre dagarna är de, kanske inte, så välkända Tintin filmerna som släpptes på 60-talet men som visades på biograferna under 70-talet i Sverige. Man läste ju ett och annat Tintin album under denna tid, om man inte satt och lyssnade på samma historier på vinyl på biblioteket.

Mycket som hade med film och filmtittandet att göra men också att samla saker som hade med film att göra förändrades under sent 70-tal. Star Wars fick premiär och plötsligt var inget sig likt. Man kunde köpa plastfigurer, tidningar, muggar, kläder… ja allt man kunde sätta ett motiv på. Jag tror att det är i denna veva som mitt intresse för att samla på mig saker som har med film att göra väcktes.

Det var även under den här tiden man började upptäcka att det fanns även mer vuxna filmer att se. Ja jag menar inte porrfilmer utan skräck- och actionfilmer. Även om vi hade åldersgränser även på denna tid så var det inte allt för svårt att gå på dessa filmer… även för en liten 10-årig kille som jag var då. Den första barnförbjudna film jag gick på var en skräckfilm. Dock finns här en lucka i mitt minne, jag minns att jag gick på en skräckfilm, jag minns en scen – en galen mördare jagar en tjej över ett tak – sedan är resten nog raderat av att man inte kunde sova på en vecka efteråt. Men detta spelade ingen roll, jag var fast, och skräck har sedan dess varit min absoluta favorit genre.

När väl 80-talet gjorde sitt intåg så förändrades filmtittandet radikalt då VHS gjorde sin debut. Nu kunde man titta på långt fler filmer än vad TV och biograferna visade oss. Skräckfilm visade sig inte bara vara Frankenstein och Dracula, det fanns långt häftigare filmer i genren än så. Videovåld var på tapeten och man njöt av varenda sekund av allt från Cannibal Holocaust till Verktygsmördaren. Fram till det blev stopp vill säga. Studio S lyckades över en natt göra videomarknaden till något tråkig… censur var ledordet i många år framöver.

Men det fanns ju vägar runt detta och man upptäckte piratkopiornas härliga värld. Visst kvalitén var nog inte alltid den bästa men man fick dock se alla häftiga filmer som man annars skulle ha missat. Som sin guide på vägen hade man tidningen Film & Video som skrev härliga artiklar om allt som fick censuren att sätta kaffet i vrångstrupen.

Jag tänkte inte bli långrandig denna gång utan bara ge er alla ett smakprov på hur en liten killes stora filmintresse väcktes en gång i tiden. Långt många år senare så är film fortfarande det jag älskar mest av allt och har blivit till en hobby som stadigt växer varje år… växer i antal köpta filmer, växer i antal köpta prylar och växer i vad som fyller min vardag. Jag älskar film från det jag vaknar tills det jag somnar och det tackar jag min mor och min barndom för.

Vår kära kollegor och tillika Filmspanare har även de skrivit insiktsfulla inlägg på temat Barndom!
Klicka genast på deras länkar, läs och njut!!

Addepladde
Except fear
Fiffis filmtajm
Fripps filmrevyer
Jojjenito

Mode + Film
Rörliga bilder och tryckta ord
The Velvet Café
Flmr
Moving landscapes

Läs mer om mig på min Om-sida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password