Filmspanartema: Specialeffekter

Filmspanarna

Månadens filmspanartema är denna gången Specialeffekter. Ett väl så kontroversiellt ämne inom filmens värld och många är de som debatterar för och emot dagens användning av datorgenererade specialeffekter och menar att detta annars så hantverksmässiga medium har blivit till något själlöst. Och visst kan man väl bitvis hålla med om detta faktum. Men frågan då är om det var så mycket bättre förr? När det görs bra som till exempel i James Camerons ”Titanic” är det en fröjd att se. Men när det hela går alldeles för långt, som i Sam Raimins ”Oz: The Great and Powerful” blir det till en vederstyggelse i mina ögon. Men många är de som föredrar det nya framför det gamla. Här kan vi ju faktiskt jämföra, eftersom de två nämnda filmerna gjort i tidigare versioner. Spana in exempel ur filmerna här nedanför, vilka versioner uppskattar du mest?

A Night to Remember” (1958)

The Wizard of Oz” (1939)

Titanic” (1997)

Oz The Great and Powerful” (2013)

Personligen känner jag mig mer dragen åt det gamla även om det moderna stundtals kan vara bra. Hela denna ”cirkus” med datoranvändandet och film startade i och med 1982 års ”Tron”.


För sin tid bröt den ny mark och använde sig av teknik som aldrig tidigare använts. Nu var inte hela filmen fylld av CGI även om man kan tro det. Det var endast 20 minuter av filmen som bestod av dessa nya och revolutionerande teknikerna och då mest i racet med ljusmotorcyklarna. Dessa effekter skapades för filmen av legendaren Syd Mead och artisten Jean ‘Moebius’ Giraud.

Förflyttar vi oss 30 år framåt i tiden så landar vi vid uppföljaren ”Tron: Legacy”.

Jämför man så inser man hur mycket det har hänt de senaste 30 åren. Det är med häpnadsväckande detalj man kan skapa otroliga effekter i filmen. Även om det är futuristiskt i sig så har man svårt att avgöra vad som fysiskt finns där eller inte.

Dock uppskattar jag nog mer specialeffekter av idag som inte är rakt i ansiktet på oss. Specialeffekter fungerar långt bättre när vi inte förväntar oss att de finns där. Övertydliga monster i all ära, men att bygga ett helt kvarter i en dator och att vi som tittar inte ens märker detta, ja det är hantverk på hög nivå. Sedan finns ju motsatsen också! Vi tror i mångt och mycket att allt är CGI nuförtiden, roligt är då att se att så inte alltid är fallet!

Ett exempel på detta kan vi se i skräckfilmen ”Silent Hill”. En av de mest minnesvärda scenerna i filmen är när vi stöter på sjuksköterskorna. Deras uttryck och deras rörelse var ett lyckat inslag och kändes väl så obehagligt att se. Lätt vore att skapa dessa rörelse med CGI men så är fallet inte här. Det enda man gjorde var att spela upp scenen baklänges. Det är allt som behövdes för att skapa denna effektiva scen! Ibland är det enkla det bästa!

Något som inte heller använder sig av datorer har Peter Jackson använt sig av i både Sagan om ringen filmerna så som i Hobbit – att förskjuta perspektivet. Det är en teknik där man använder sig av optiska illusioner för att till exempel göra en person mycket kortare än en annan. Detta användes hela tiden i tidigare nämnda filmer och vi introduceras till det första gången (i Sagan om ringen) Gandalf möter Frodo. Dock är detta på inget sätt en lätt teknik utan kräver lång och ingående planering, men det är ändå härligt att se att även gamla tekniker har en funktion att fylla i modern film. Ett exempel på detta kan ni se i klippet här nedanför vilket är hämtat från Jim Carrey filmen ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind” från 2004.

På gott och ont har vi den tekniken vi har i film nuförtiden. Dock tycker jag det är viktigt att även värna om de gamla teknikerna och det gamla hantverket. Även om de kan anses förlegade så fungerar de även idag och är en viktig komponent i filmer! Jag skulle hata en filmvärld där miniatyrer och matte målning inte längre existerade. Jag tycker det kan vara passande att även inkludera en video där man kan se hur de visuella effekterna har utvecklat sig genom åren:

Overview and VFX Student Compilation from morh_shion on Vimeo.

Vill du läsa vad de andra filmspanarna skrev om temat? Klicka på länkarna för att komma till respektive blogg:

Fripps filmrevyer
Jojjenito
Rörliga bilder och tryckta ord
The Velvet Café
Mode+Film
Addepladde
Filmitch
Except Fear Filmblogg.

Läs mer om mig på min Om-sida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password