Filmspanartema: Mardrömmar

Filmspanarna

När man relaterar ordet Mardrömmar till filmtittandet så är det med viss avund jag då och då hör personer säga att de får mardrömmar av filmer de sett. Själv känns det avlägset och ger en insikten av att man nog är en grovt avtrubbad filmspanare med alldeles för många sedda filmer under bältet för att bli påverkad på det sättet. Stundtals känns det som om det analytiska sinnet tagit över allt för mycket och väldigt lite av själva upplevelsen av att bara njuta och låta sig påverkas av en film finns kvar.

Fast å andra sidan, är en mardröm orsakad av en film något bra? Det är förvisso en måttstock på hur påverkad du blev av filmen, men en mardröm i sig är fysiologiskt sett inte något bra. Vi behöver med andra ord alla en mer hälsosam drömaktivitet än den som en mardröm skapar. Stress och rädsla är faktorer som skapar mardrömmar och på så sätt inget våra kroppar och vår hjärna behöver.

Men skall jag backa bandet och hitta en punkt i livet då film påverkade mig så pass att alla sinnen tappade greppet och slets med på fantasins vilda resor, ja då får vi nog backa långt tillbaka i mitt liv.

De enda klara minnen jag har, relaterat till mardrömmar och film, är två stycken. Och då är den ena inte ens min egen upplevelse. Så det ena livliga minnet jag har om mardrömmar kontra film är när min mor berättade hur rädd och hur lång tid efter hon hade mardrömmar efter att ha sett premiären av ”Exorcisten” på 70-talet. Detta gjord en en stor inverkan på mig och gjorde mig även väldigt nyfiken på fenomenet skräckfilm. Det andra minnet jag har av film och mardrömmar är självupplevt. Det är också den största gåtan i mitt film tittande då jag inte har en enda aning om vilken film det gäller! Det enda jag vet klart är att jag var runt 10-årsåldern och lyckades gå på min allra första barnförbjudna film. Naturligtvis var det en skräckfilm, men det enda minnen jag har, förutom alla hemska mardrömmar jag fick efter att ha sett den, är en scen ur filmen. I denna scen jagas en kvinna över ett hustak och efter sig har hon en grovhuggen figur, med vilt rufsigt hår, och en gigantisk kniv i handen. Jag kommer ihåg honom som klädd i mörkgrön/blåa kläder, skitig och helt galen. Men där är också minnet slut om filmen! Jag har sedan dess många gånger försökt lista ut vilken film det var som jag såg, men ännu inte lyckats hitta rätt.

Och även om mardrömmarna efter denna film var väl så intensiva och skrämmande, grodde även ett frö av kärlek till skräckfilmsgenren. Ett frö som sedan dess slagit ut och växt sig till ett starkt om än knotigt skräckfilmsträd. Ett träd jag gärna besöker ofta, klättrar upp i och umgås med.

Det finns förvisso filmer som varit och nosat på mitt drömliv men inte riktigt lyckats tippa över drömvågen åt det negativa hållet. Filmer som ”Jacobs Ladder” och ”Dreamscape” eller David Cronenbergs tidiga filmer ”Missfostren”, ”Rabid” och ”Videodrome”. Andra filmer som många förfärade sig över och hade mardrömmar av, så som ”Salò, eller Sodoms 120 dagar” och kannibalklassiker som ”Cannibal Holocaust”, och för många till för att kunna nämnas, såg man i den åldern då allt bara var coolt och häftigt. Så 80-talet passerade mer förbi på ett mardrömsfritt sätt än något annat.

Modern skräck håller heller ingen tyngd för att drömvågen skall tippa åt ett eller annat håll. Filmer som många vill höja till höga höjder och sägs inducera mardrömmar biter inte på denna väderbitna filmtittare längre …tyvärr kanske man skall säga. De flesta skräckfilmer nu för tiden tar sig så väldigt banala uttryck och försöker mer äckla än skrämma och då har man missat hela poängen tycker jag. Så de alternativ man har är att backa och se klassiker igen för att åtminstone nosa lite på hur en skrämmande och bra skräckfilm skall vara …även om de inte direkt skräms längre. Mardrömmarnas land och mitt filmtittande kommer nog tyvärr inte kopplas ihop någon gång mer, även om jag är hoppfull!

Läs även de andra Filmspanarnas artiklar om ämnet Mardrömmar!
Fiffis filmtajm
Rörliga bilder och tryckta ord
Except Fear
Fripps filmrevyer
Flmr
The Velvet Café
Jojjenito
Filmitch

Läs mer om mig på min Om-sida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password