Twin Peaks – skådespelarna då, nu och tidigare!!

Nostalgi TV

Med den kommande blu-rayboxen i antågande så tar vi oss en titt på den älskade tv-serien Twin Peaks och dess skådespelare! Detta är en av de mest älskade tv-serierna någonsin. Men vad pysslar skådespelarna med idag? Och vad gjorde de egentligen innan de medverkade i David Lynchs atmosfäriska mordmysterium? Twin Peaks – The Entire Mystery släpps på blu-ray den 29 juli!

1. Kyle MacLachlan / Special Agent Dale Cooper

Kyle MacLachlan / Special Agent Dale Cooper
Everett Collection / Getty

Du känner nog till han i alla hans roller de senaste åren, från Sex And The City via Portlandia till How I Met Your Mother. Men vad du kanske inte visste är att djurtokiga MacLachlan äger en egen vingård kallad Pursued By Bear, och har även gjort en hemsida tillägnad hans hundar, Mookie och Sam.

MacLachlan fick sin första stora filmroll 1984 som Paul Atreides i David Lynchs sci-fi film Dune.

2. Sherilyn Fenn / Audrey Horne

Sherilyn Fenn / Audrey Horne
Everett Collection, Getty Images

Direkt efter Twin Peaks fick Fenn ett erbjudande om att medverka i en spin-off serie om Audrey Horne, något som hon tackade nej till. Under de senaste åren har hon haft flertalet roller om än väldigt nedtonat. Hon har medverkat i tv-serier som CSI: Miami, Gilmore Girls och medverkat i flertalet b-filmer så som The Dukes Of Hazzard: The Beginning.

Hon startade sin karriär i mitten av 80-talet och medverkade då i filmer som Zombie High och Just One Of The Guys.

3. Mädchen Amick / Shelly Johnson

Mädchen Amick / Shelly Johnson
Everett Collection / Getty

Under 90-talet hände inte mycket för Amick, men hon kom tillbaka i slutet på årtiondet och hade en återkommande roll i Dawson’s Creek. Efter det har hon medverkat i Gossip Girl, Californication och My Own Worst Enemy.

Mädchen var fortfarande en tonåring då hon 1988 vann en roll i den nya tv-serien Star Trek: The Next Generation, vilket året efter ledde till Twin Peaks.

4. Sheryl Lee / Laura Palmer

Sheryl Lee / Laura Palmer
Via Everett Collection, Getty Images

Även om hon från början bara framträdde i Twin Peaks som ett lik, gick Lee vidare och fick en framgångsrik, om än nedtonad, skådespelarkarriär. Vi har kunnat se henne i tv-serier så som Desperate Housewives och One Tree Hill.

Twin Peaks var Lees första stora skådespelarinsats. David Lynch bad henne provspela efter att ha sett ett foto av henne i Seattle från en av de pjäser hon medverkade i under den tiden.

5. Dana Ashbrook / Bobby Briggs

Dana Ashbrook / Bobby Briggs
Everett Collection/IMDB

Efter att ha spelat tuffingen och fotbollskaptenen Briggs i Twin Peaks, gick Ashbrook vidare och spelade rollen som Rich Rinaldi i Dawson’s Creek, och var även i rollistan på tv-adaptionen av Crash. Efter tv-serien lades ned 2009, har han dykt upp i avsnitt av Psych (där han återigen spelade Bobby för Twin Peaks hyllningen i avsnittet ‘Dual Spires’) och Blue Collar.

1978 fick Ashbrook sin första skådespelarroll i b-skräckisen Attack Of The Killer Tomatoes.

6. Richard Beymer / Benjamin Horne

Richard Beymer / Benjamin Horne

Beymer är numera 75 år och skådespelar inte så mycket. Dock publicerade han nyligen sin egen bok, Impostor: Or Whatever Happened to Richard Beymer?

I sin ungdom var Beymer faktiskt lite av en ungdomsidol efter att ha spelat rollen som Tony i 1961-års filmversion av West Side Story.

7. Lara Flynn Boyle / Donna Hayward

Lara Flynn Boyle / Donna Hayward
Everett Collection, Getty Images

Boyle framträder mest i film, dock är hennes karriär inte på den så berömda a-listan utan hon hänger sig mer till b-filmer. Vi har kunnat se henne i Happiness, Men In Black II och Hansel And Gretel Get Baked.

En ung Boyle hade roller i både Ferris Bueller’s Day Off och Dead Poet’s Society (bild), men de flesta av hennes scener klipptes ur filmerna. Efter Peaks hade hon även en roll som den olycksdrabbade Stacy i Wayne’s World.

8. Peggy Lipton / Norma Jennings

Peggy Lipton / Norma Jennings
Everett Collection, Getty Images

Lipton, nu 68, skådespelar inte så mycket längre, dock släppte hon 2005 sina memoarer, Breathing Out. I boken avslöjade Lipton att hon fått diagnosen cancer.

Getty Images / Via Flickr: evsmitty

Twin Peaks gav Lipton en andra chans till berömmelse. Hon hade varit välkänd för tv-publiken under sent 60-tal tidigt 70-tal tack vare sin roll i polisdramat The Mod Squad. Hon var även en gång i tiden gift med musikproducenten Quincy Jones. Deras dotter är Rashida Jones, skådespelare i filmer och tv-serier så som The Social Network, Parks And Recreation, och Mupparna.

9. Jack Nance / Pete Martell

Jack Nance / Pete Martell
Via http://Everett%20Collection

Nances liv gick utför efter hans medverkan i Twin Peaks. I november 1991 tog hans fru Kelly Jean Van Dyke, en porrstjärna, sitt liv. Nance avled själv 1996, till följd av skador han ådrog sig i ett fylleslagsmål utanför ett café.

Nance spelade för det mesta små roller under sin karriär, undantaget var i Eraserhead 1977, där han hade huvudrollen.

10. Catherine E. Coulson / The Log Lady

Catherine E. Coulson / The Log Lady
Everett Collection, Getty Images

Coulson verkar numera mest inom teatern, även om vi kunnat se henne i säsong 2 av Portlandia. Hon var gift med Jack Nance (aka Pete Martell) från 1968 till 1976.

Coulson arbetade bakom kameran på David Lynchs Eraserhead, och hade även en roll i hans kortfilm The Amputee (1974).

11. Michael Ontkean / Sheriff Harry S. Truman

Michael Ontkean / Sheriff Harry S. Truman

Ontkean, 68, lever i Hawaii, han medverkar fortfarande på TV och i filmer. 2011 spelade han tillsammans med George Clooney i The Descendents.

Innan han fick rollen i Twin Peaks, var Ontkean mest känd för sin roll i The Rookies, ett amerikanskt brottsdrama som sändes på ABC från 1972 till 1976.

12. Joan Chen / Jocelyn Packard

Joan Chen / Jocelyn Packard
Everett Collection, Getty Images

Shanghai-födda Chen har haft en aktiv karriär, och har medverkat mest i kinesiska filmer, så väl som i Ang Lees hyllade Lust, Caution 2007.

Hon blev känd i Kina för hennes insatser i filmen Little Flower 1979 och blev bredare känd för resten av världen för hennes roll i den Oscarsbelönade filmen The Last Emperor 1987.

13. Kimmy Robertson / Lucy Moran

Kimmy Robertson / Lucy Moran
Everett Collection, Getty Images

Robertson är 60 år vid det här laget och har haft en framgångsrik karriär som röstskådespelare för film och TV. Vi kan bland annat höra henne i American Dad.

1989, några år innan Twin Peaks, hade Robertson en mindre roll i Honey I Shrunk The Kids. Innan medverkade hon i 1982-års The Last American Virgin.

14. Piper Laurie / Catherine Martell

Piper Laurie / Catherine Martell
Everett Collection, Getty Images

Laurie är numera 82 och pensionär dock jobbade hon ända tills för några år sedan. Hon har blivit nominerad till hela tre Oscars under sin karriär.

Under 50-talet var Laurie en riktig Hollywood diva. För att förstärka hennes image, berättade Universal Studios för skvallerpressen att hon badade i mjölk och åt blomblad för att skydda hennes skimrande skinn.

15. Ray Wise / Leland Palmer

Ray Wise / Leland Palmer

Wise, 67, dyker ständigt upp i olika tv-serier, så som How I Met Your Mother och flertalet avsnitt av Mad Men, i vilken han spelar rollen som Ken Cosgroves svärfar Ed Baxter.

Wise tog sina första staplande skådespelarsteg under 80-talet i såpor så som Dallas och Days Of Our Lives.

16. Grace Zabriskie / Sarah Palmer

Grace Zabriskie / Sarah Palmer
Via Everett Collection, Getty Images

Zabriskie har varit med i massor av tv-serier, inkluderat The West Wing och HBO:s Big Love. Många kanske även minns henne som Susans mor i Seinfeld. Zabriskies karaktärs man spelades av hennes förre Twin Peaks kollega, Warren Frost.

Hennes CV innan Twin Peaks är massiv och inkluderar An Officer And A Gentlemen, såväl som tv-serier som Cagney And Lacey och Knots Landing.

17. Eric DaRe / Leo Johnson

Eric De Re / Leo Johnson

Sedan han sågs som sjukvårdare i Starship Troopers 1997, har DaRe inte gjort så mycket. Enligt IMDB är hans senaste roll som ”Manlig partygäst” i filmen om seriemördaren Bundy från 2002. Bilden till höger är tagen 2012, då han greps av L.A.P.D. misstänkt att ha startat över 50 bränder i Hollywood. Dock var han oskyldig!!

"Twin Peaks" Stars - Then, Now And Before

DaRe gick i skolan tillsammans med Nicolas Cage. Hans mor Johanna Ray, jobbade som rollbesättare för Twin Peaks, såväl som David Lynch filmerna Mulholland Drive och Blue Velvet.

18. James Marshall / James Hurley

James Marshall / James Hurley
Everett Collection / Getty Images

Marshall hade en ganska rörig karriär efter Twin Peaks, och åstadkom inte mycket efter sin roll i A Few Good Men 1992. Under större delen av 2000-talet har han försökt övervinna en allvarlig sjukdom. En sjukdom som ledde till att han måst operera bort det mesta av sina tarmar, tack vare en tarmsjukdom som han påstår beror på användandet av acne medicinen Accutane. Han stämde tillverkaren på den nätta summan av 11 miljoner dollar, men förlorade målet. Hans skådespelarkarriär är över, och han har nu satsat allt på en musikkarriär som låtskrivare.

Innan Twin Peaks hade Marshall små roller i tv-serier som China Beach och Murder She Wrote.

19. Heather Graham / Annie Blackburn

Heather Graham / Annie Blackburn
Everett Collection, Getty, Stephen Lovekin

Twin Peaks var avstampet till en enorm karriär för Graham. Hennes filmografi innehåller filmer så som Austin Powers, Boogie Nights och The Hangover, bara för att nämna några.

Grahams tidiga filmroller inkluderar Twins, Growing Pains och 1988-års License to Drive.

Läs mer om mig på min Om-sida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password