Barås hörna: AVENGERS: AGE OF ULTRON (2015) – Minirecension

Barås hörna

Storyn:
Den brokiga skaran superhjältar Avengers samlas återigen för att bekämpa ett hot för stort för bara en av dem. Tony Stark och Bruce Banner råkar av misstag skapa en artificiell intelligens, Ultron, vars syfte är att skapa fred på jorden. Ultron inser dock snabbt att det enda sättet att göra det är att utplåna allt organiskt liv på jorden och börja om. Det blir således problem för Avengers och mänskligheten.

Plus +

*Ultron är en väldigt bra antagonist. I serierna framställs han som en kall och beräknande maskin, som endast ser allt i svart eller vitt. Här har man valt att göra honom mer mänsklig, vilket faktiskt gör honom än mer skrämmande. Han är en robot med daddy issues och messiaskomplex, och James Spader som spelar honom är helt enkelt fenomenal.

*Det vimlar av figurer och hjältar. Karaktärer från tidigare Marvel-filmer som Falcon, War Machine och Baron Strucker för att bara nämna några. För oss invigda är det kul att sitta och peka och le förnumstigt åt alla namn och ansikten som dyker upp. Det känns som att man verkligen ser en serietidning på duken.

*Actionscenerna. Outstanding helt enkelt. Har du dessutom chansen att se den i 3D så är detta en av få filmer som faktiskt är värd den extra lilla slanten.

*Karaktärsutvecklingarna. Det är tacksamt att ha etablerat karaktärerna redan, för nu kan man fokusera på deras inre, och yttre, konflikter. Filmen gör ett väldigt bra jobb med att få oss investerade i karaktärernas känslor och dilemman.

Minus –

*Sidohandlingarna. Man använder sig av mer eller mindre lyckade små sidohistorier, dels för att förklara handlingen, men också för att etablera handlingar i kommande filmer. Detta lyckas inte alla gånger så väl. Det som dock fungerar är de ömma scenerna mellan Bruce Banner och Natasha ”Black Widow” Romanoff, samt Hawkeyes privatliv.

*Vissa figurer försvinner lite väl snabbt ur handlingen, utan någon större förklaring. Trist, särskilt för oss som känner igen dem och vet vad de normalt går för.

*Maximoff-barnen och Sony/Marvel-bråket. Ok, för att förenkla: Sony/Fox äger rättigheterna till X-menfranchisen, vilket gör att Marvel inte får använda mutanter, eller någon referens till den delen av universumet. När då karaktärerna Quicksilver och Scarlet Witch dyker upp i Avengers blir man lite förvirrad. Varför? Jo, dels för att vi fans VET att dessa två är superskurken Magnetos barn, och dels för att Quicksilver dök ju nyligen upp i X-men: Days of future past. I Avengers: Age of Ultron löser man detta rätt klumpigt, med nya skådisar och en luddig förklaring på deras bakgrund. Marvel kommer inte att få tillbaka rättigheterna till X-men förrän Sony säljer dem eller misslyckas med att ge ut en film var tredje år. Och med tanke på intäkterna de filmerna ger lär det inte hända. Så den efterlängtade cameon av Wolverine i en Avengersfilm kan vi glömma på obestämd tid. Universal tänkte dock till och hyr ut Spider-Man till nästa Marvelfilm. Det är alltid nåt.

BÄST:

*Hulkbuster, Tony Starks specialdesignade dräkt för att kunna tampas med, just det, Hulk.

*The Vision. Äntligen får Paul Bettany synas, efter en massa filmer som rösten till J.A.R.V.I.S, Tony Starks datornätverk.

*Captain America. Han bara växer.

*Hjältarnas gnabbande. Dialogen är helt enkelt underbar.

SÄMST:

*Att inte Hank ”Ant-Man” Pym var med i filmen. I originalet är det han som skapar Ultron. Varför är det intressant? Jo, för forskaren och fysikern Hank Pym är pacifist, och vill inget annat än att ha fred på jorden. Att en sån timid och välmenande man skulle råka skapa en av jordens värsta mördarmaskiner är en intressant tanke. I den här filmen har man valt att låta Tony Stark göra det. Det har sina poänger, men samtidigt är det inte lika fascinerande. När vi nu känner Tony VET vi att han är så pass självupptagen och arrogant att han inte överväger riskerna med en överintelligent A.I. En missad chans helt enkelt.

Gå och se den. Luta dig tillbaka och åk, garva, och håll andan.

 

Foto: Marvel/Disney

andreas-baras-banner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password