Barås hörna: Je suis Jean-Claude

Barås hörna

När jag växte upp var det de tre stora actionstjärnorna man ville vara. Arnold, Stallone och Bruce Willis.

Sen fanns det de tre B-skådisarna som man hyrde en rulle med när de stora inte hade någon ny film ute. Det var Steven ”Den väsande tjockisen” Seagal, Dolph Lundgren och Jean-Claude Van Damme.

Jag tyckte alltid att Van Damme var den töntigaste av dem. Han bröt kraftigt på franska så det knappt gick att höra vad han sa, han var inte lika biffig som de andra, och hans filmer var lite sämre än de andra. Visst, han glimrade till i ”Universal Soldier”, men det glömde man fort när han gjorde filmer med Dennis Rodman och spelade mot sig själv i tre (!) olika filmer.

Men sen ändrades allt. Jag såg ”JCVD”. Plötsligt såg jag Van Damme i ett helt annat ljus, och allt föll på plats. Idag kan jag se om de gamla rullarna med en annan approach. Visst, de suger fortfarande, men man ser nu en man som gör så gott han kan, och har en sjuhelvetes fysik. Där Arnold var stor och spottade oneliners, där utförde Van Damme faktiskt rätt coola moves. Dessutom gjorde han rätt bra ifrån sig i ”Lionheart”. Mycket handlar om vad man får för roll.

Den här scenen var det som på riktigt vände allt för mig. Je suis Jean-Claude.

andreas-baras-banner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password