Barås hörna: Luke Cage (2016 TV) – Recension

Barås hörna

Ja vad ska man säga? Marvel Studios tuffar på och har fortfarande inte gjort något riktigt dåligt. Visst, vissa saker har varit bättre och sämre, men ännu har de inte levererat en enda flopp.

Luke Cage” hamnar någonstans mitt emellan ”Daredevil” och ”Jessica Jones” kan man säga. Inte lika spektakulära fightscener som DD, och inte lika fenomenalt välskrivet som JJ, men klarar ändå att stå på sina egna ben.

Luke Cage var en av de första svarta superhjältarna, så han är historiskt viktig, men också viktig för identifikation för den svarta communityn. Det märks vad man vill säga med serien, som helt och hållet utspelar sig i Harlem. Underbara karaktärer som får en att tänka på barbershopscenen från ”Coming to America” med Eddie Murphy, men likväl blandade med en massa osympatiska och välspelade skurkar.

Luke själv, spelad av Mike Colter, är seriens behållning. Han har stor som ett hus och har en rå karisma man har svårt att inte charmas av, även om man ibland kan tröttna på ÄNNU en karaktär som sitter och ”plågas av inre demoner/allt är så jobbigt” á la Batman. Det vägs dock upp av lite lättsinnighet då och då, och serien har ett fenomenalt soundtrack och en skön ton rent allmänt.

Den har sina brister dock. Dialogen känns ibland onödigt och skitnödigt styltig, där man verkar ha koncentrerat sig på att få med så mycket budskap som möjligt, istället för att skriva något som människor faktiskt säger. Även klippningen kunde ha gjorts bättre, då man ibland sitter och kliar sig i huvudet och undrar vad som hände.

Sen måste jag ju nämna att serien tyvärr har en superpajig final som bara känns som en besvikelse. Ni kommer att förstå varför.

Kom igen Marvel, detta är Luke Cage! Killen kan lyfta en buss och ta ett raketgevär på fejset och ni ger honom DETTA som final fight?

På det stora hela känner jag att jag vill ha mer. Mer Luke Cage, mer Jessica Jones, mer Daredevil! Snart kommer ”Iron Fist”, som är sista pusselbiten i Netflix och Marvel’s ”Defenders”, en slags mini/gatuversion av Avengers.

Det är fan good times på gång.

[signoff icon=”video”]Originaltitel: Luke Cage Season 1 Språk: Engelska Genre: Action, Brott, Drama Regi: Paul McGuigan, Marc Jobst, Andy Goddard, George Tillman Jr. Manus: Cheo Hodari Coker, Archie Goodwin, John Romita Jr. Skådespelare: Mike Colter, Simone Missick, Mahershala Ali, Theo Rossi, Alfre Woodard, Rosario Dawson Format: VOD Producerad: 2016 Länkar: IMDB Speltid: 55 min/avsnitt Bolag: Netflix, Marvel Entertainment Releasedatum: 2016-09-30 (VOD) Köp eller hyr: Discshop, Cdon[/signoff]

andreas-baras-banner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password