Disney sätter stopp för svenska Star Wars-fanfilmen ”Threads of Destiny”!!

Blogg Film Nyheter

Den 23:e februari 2014 släpptes den otroligt populära, svenskgjorda, Star Wars-fanfilmen ”Threads of DestinyYouTube. Filmen i sig är ett verkligt kärleksprojekt då den tog hela 9 år att färdigställa. När den väl släpptes mottog den (bland annat från Filmparadiset) bra kritik och har sedan dess blivit en favorit hos Star Wars-fans världen över. Så är allting gott kan man tycka! 

Nu snart 3 år efter premiären har man nästan nått 10 miljoner tittare och det vore något att verkligen fira om inte Disney nu klivit in och beslutat sig för att sätta stopp för denna storartade prestation och efter 3 år hävda upphovsrätten till innehållet. Vilket känns som Disney i ett nötskal, för när Lucasfilm ägdes av George Lucas, så kunde han i och för sig hävda upphovsrätt, men han gillade också vad fansen gjorde!

Det måste ses som en mindre skandal att Disney nu kliver in och sätter stopp för en populär film som legat ute i 3 år och dessutom förhindrar filmen att nå 10 miljoner tittare. Man kan undra vad som gjorde att man just nu så måste hävda sin rätt och sätta stopp för filmen? Vi kontaktade filmens regissör, Rasmus Tirzitis, för att höra vad detta plötsliga nedtagande beror på och han berättar:

Anledningen till att filmen plockats bort är på grund av att vi använder John Williams klassiska Star Wars öppningstextmusik, utan tillåtelse. Varför filmen plockats ner nu, nästan tre år efter att filmen släppts, är på grund av att tekniken hunnit ikapp så bolagen som äger musiken kan lokalisera ”missbrukare” och åtgärda det. Så UMG har på uppdrag av Walt Disney Records plockat bort filmen. Ett tillägg, musikrättigheter till filmer är alltid knepiga och det är på grund av den som filmen plockats ner. Filmen som verk äger vi fortfarande, säger Tirzitis.

På frågan vad han känner inför att filmen blivit bortplockad säger Tirzitis:

Det är klart att det känns riktigt trist att det här har hänt nu, filmen är ju trots allt mitt kärleksbrev till Star Wars. Alla som arbetat på filmen har ställt upp helt gratis och lagt ner blod, svett och tårar för att vi ska kunnat genomföra projektet. Syftet med filmen har varit att framhäva kreativa förmågor framför och bakom kameran, i en galax långt långt borta. Det vi kan göra nu är att byta musiken i filmen och ladda upp en ny version. Kanske följer vi Lucas tradition och gör fler ändringar – en 2017 special edition av filmen.

Läs mer om mig på min Om-sida.

1 Comment

  1. Riktigt tråkigt! Man kan ju tycka att efter tre år så kunde man ha gjort ett undantag!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password