10 filmer att se under påsken

Film

Likt julen är påsken en högtid att ägna sig åt familjen, eftertanke och att äta massor av god mat! Men naturligtvis även att se bra film! Här har vi på Filmparadiset listat 10 av de allra bästa Påskfilmerna som gjorts. Det finns naturligtvis fler, men dessa rekommenderar vi å det varmaste!

10.) Jesus Christ Superstar (1973)

Baserad på den berömda musikalen av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice. Även om den är baserad på musikalen är denna film mer av en rock opera än något annat. Här finns ingen talad dialog. Ted Neeley spelar Jesus, Carl Anderson som Judas, och Yvonne Elliman som Maria. Denna film utspelar sig under de sista veckorna i Jesus liv och fokuserar på konflikten mellan Jesus och Judas.

9.) Värdshuset Fritiden (1942)

Ännu en musikal film som inte bara handlar om påsken utan alla andra storhelger också. Det hela handlar om ett par före detta vaudeville-artister som köper en gammal bondgård i New England. De bygger om gården till ett hotell som bara är öppet under storhelgerna. I filmen medverkar Bing Crosby och Fred Astaire.

8.) Jesus of Nazareth (1977)

Även om detta är en miniserie gjord för TV, regisserad av Franco Zeffirelli, så får den vara med på denna lista. Här har vi historien om hela Jesus liv från födelse till döden. Nog ansedd som en av de bästa tolkningarna av Jesus liv. Robert Powell spelar Jesus. Det finns många stora stjärnor i denna produktion, bland andra Laurence Olivier, Anthony Quinn, Anne Bancroft, och Christopher Plummer för att nämna några.

7.) En dans med dej (1948)

Så ännu en musikal då, denna gång med Judy Garland och Fred Astaire med musik av Irving Berlin. Filmen handlar om när en känd dansare slutar och hennes manliga partner försöker hitta en ersättare. Här finns massor av läckra dansnummer av Astaire och underbar sång av Garland. Detta är nog en av påskens stora klassiker!

6.) Ben-Hur (1959)

Charlton Heston som Judah Ben-Hur, en rik judisk handelsman av nobelt blod. Han återförenas med en gammal barndomsvän som nu är militär. De två kommer på kant vad det gäller politik och det hela får en dramatisk vändning. Ben-Hur är en klassiker som på sin tid vann inte mindre än 11 Oscars!

5.) Mannen från Nasaret (1965)

Innan den sex timmar långa miniserien ”Jesus of Nazareth” kom denna tre timmar långa film. Max Von Sydow ger här ett gripande porträtt av Jesus. Men här finns även Charlton Heston och Angela Lansbury i rollistan.

4.) Konungarnas konung (1961)

En unik bild på relationen mellan Jesus och Barabbas, som tidigare bara varit en sidokaraktär i andra filmer om Jesus. Jeffrey Hunter spelar här i rollen som Jesus.

3.) Kristi sista frestelse (1988)

Många filmer genom åren som handlat om Jesus har ansetts vara kontroversiella. Dock har ingen varit så kontroversiell som regissören Martin Scorseses film. Denna film är baserad på en novell med samma titel från 1960. Filmen handlar om Jesus visioner han genomlever medan han är på korset. Genom hela filmen blir Jesus lockad av olika synder som han måste försöka överkomma. En film som kräver en hel del av sina tittare.

2.) Den purpurröda manteln (1953)

I denna film spelar Richard Burton en romersk officer som leder enheten som korsfäste Jesus. Marcellus Gallio, den romerska officeren vinner Jesus klädnad i ett tärningsspel. Denna klädnad har till en början en konstig effekt på Marcellus, men får honom sedan att få en helt ny syn på sitt liv. En perfekt film att kolla på under påsken.

1.) The Passion of the Christ (2004)

Till slut har vi då filmen som kliver snäppet över alla andra. Kontroversiell? Ja skojar ni eller. Men ändå en mycket tankvärd film som visar Jesus inre strid mellan vad som begärs av honom och vad han själv känner. Hela filmens dialog är på Arameiska, Latin och Hebreiska, alla språk som talades under Jesus tid. Filmen är baserad på händelserna från Nya Testamentet som beskriver Jesus arrestering, rättegång, tortyr, korsfästelsen och återuppståndelsen. Filmen regisserades mästerligt av Mel Gibson och har Jim Caviezel i rollen som Jesus.

Läs mer om mig på min Om-sida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password