Galenskaparna och After Shaves biofilmer nu på blu-ray!

Blogg Film

På DVD och Blu-Ray med start i februari Galenskaparna och After Shave Presenterar stolt nyreleaser på sina Biofilmer Digitalt remastrade – bästa tänkbara ljud- och bildkvalitet!

Man började med ”Stinsen brinner … filmen alltså”, sedan kom ”Den Enskilde Medborgaren”. Nu släpps nästa film i Claes Erikssons sextett ”Hajen som visste för mycket”!

Filmen utgavs första gången 1989 och utspelar sig i finanshajarnas grumliga vatten. Det här är den andra långfilmen som Claes Eriksson och övriga i Galenskaparna och After Shave spelade in.  Första långfilmen är ”Leif”. Liksom den första filmen är ”Hajen som visste för mycket” fylld av actionladdade scener och stunts.

Det finns många roliga detaljer kring filmen, bl a fick filmsnickarna bygga en hel tunnelbanetunnel över stickspår för att kunna få med Claes Erikssons språngmarsch på taket på ett tunnelbanetåg.

Du har skrivit 6 biofilmer, som alla kommer att restaureras och ges ut på DVD och Blu-Ray. Varför gör du en så stor satsning? Kan vi som tittar på DVD:n se skillnad?

-Eftersom den tekniska utvecklingen på filmsidan gjort att det numera nästan aldrig visas 35 mm film med filmprojektorer längre, så tyckte jag det var synd att inte kunna se filmerna i framtiden, med högsta tänkbara tekniska kvalitet. Därför görs den här satsningen. Och visst kommer man kunna se skillnad även på en DVD, särskilt om man har en hemma-bio eller en TV med stor skärm.   

Vad är roligast att göra – scenproduktion eller biofilm? Tänker du på olika sätt när du skriver för scenen respektive för film? 

-Jag tycker det är absolut roligast att göra biofilm, men också svårast. Det är något med att föreviga det perfekta ögonblicket som jag tycker är oslagbart. Därmed inte sagt att jag lyckats med det överallt i mina egna filmer, men det finns en del ögonblick som jag är stolt över.  Jag tänker olika när jag skriver för scenen respektive för film. Det är stor skillnad. På teatern kan man ju korrigera i efterhand och under spelperiodens gång, vilket också alltid görs i högre eller lägre grad. Filmen måste vara färdig, när den går upp på biograferna.
Hur är det med TV-serierna kommer de också att restaureras och ges ut på nytt? 

-Ja absolut. TV-serierna restaureras också och ges ut på nytt. Dock inte på samma extremt omsorgsfulla sätt som filmerna. TV-serierna är ju gjorda med TV-teknik och inte på film, så det finns inget negativ att scannra av som vi gjort med filmerna. Med det finns en del annat att göra och det kommer att göras.
Kommer du själv att titta på filmen igen?

-Jag kommer förmodligen titta på filmen igen, någon gång i framtiden. Men eftersom jag sett den några gånger nu i samband med restaureringen kommer det nog dröja, säger Claes skrattande.  -Jag tittar faktiskt på det jag gjort ibland, med ojämna mellanrum.

Filmerna kommer som ett pärlband i vår. Releaserna är planerade så här: 

Stinsen brinner … filmen alltså   3 april
Den Enskilde medborgaren 24 april
Hajen som visste för mycket 22 maj
Macken Biofilmen  26 juni
Monopol   31 juli
Leif   28 augusti

Läs mer om mig på min Om-sida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password