R.I.P. – George A. Romero

R.I.P.

Den legendariske filmskaparen George A. Romero, fader till den moderna filmzombien och den banbrytande zombiefilmen “Night of the Living Dead” och dess efterföljande franchise, har avlidit vid 77-års ålder, har hans familj meddelat.

Romero avled under söndagen i sömnen efter ”en kort men aggressiv kamp mot lungcancer,” enligt ett uttalande till The Times som tillhandahållits av hans producentparter, Peter Grunwald. Romero somnade in medan han lyssnade på musik från sin favorit film, 1952-års “The Quiet Man”, med hans fru, Suzanne Desrocher Romero, och dotter, Tina Romero, vid sin sida, berättar familjen.

Romero gav liv till zombiegenren då han skrev (tillsammans med John A. Russo) och regisserade 1968-års “Night of the Living Dead”, vilket visade framtida generationer av filmskapare så som Tobe Hooper och John Carpenter att man kunde skrämma livet ur folk utan en stor budget. “Living Dead” la grunden till en uppsjö av zombiekopior, och Romeros egna uppföljare inkluderade 1978-års “Dawn of the Dead”, 1985-års “Day of the Dead”, 1990-års “Land of the Dead”, 2007-års “Diary of the Dead” och 2009-års “George A. Romero’s Survival of the Dead”.

Originalfilmen har blivit en tradition under Halloween på tv i USA och var också ett politiskt uttalande då den hade en svart skådespelare i huvudrollen.

Romero skrev och regisserad även andra filmer, inkluderat 1973-års “The Crazies”, 1981-års “Knightriders”. Hans allra sista listning inom filmens värld är som skapare till karaktärerna i 2017-års remake på “Day of the Dead” från regissören Hèctor Hernández Vicens.

Tack för alla skrämmande stunder Geroge! Vila i frid!

Läs mer om mig på min Om-sida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password