George A. Romeros 5 mest skrämmande filmer

Blogg Film

En mer inflytelserik och betydelsefull regissör inom skräckfilmsgenren än den älskade George A. Romero får man leta efter. Nu, 77 år gammal, har han somnat in och lämnat oss alla. Vi listar fem av hans mest skrämmande filmer som alla fans av skräckfilm borde ha sett!

Night of the Living Dead (1968)
“They’re coming to get you, Barbara…”
En av de viktigaste och inflytelserika filmer som någonsin gjorts. Romeros regidebut förändrade skräckfilmsgenren för alltid och återupplivade zombien som något modernt och något som skulle komma skrämma slag på publiken ända fram till våra dagar. Som en lustifikation kan nämnas att ordet ”zombie” aldrig används i filmen.

Martin (1978)
Romero tog sig faktiskt an vampyrgenren också. Detta i ”Martin” en av hans mest underskattade filmer där John Amplas spelar titelkaraktären som är en vampyr….eller?

Dawn of the Dead (1978)
Romero återvände till zombiegenren efter succén med ”NOTLD” och vred upp volymen rejält. Denna gång följer vi en grupp människor som tar skydd i ett köpcentrum. Filmen är fylld av blodiga effekter skapade av Tom Savini och har även denna en stor skopa av politisk satir. Musiken gjordes av suveräna Goblin tillsammans med skräckmästaren Dario Argento. Många anser detta vara Romeros allra bästa film och en av de allra bästa skräckfilmerna genom tiderna.

Creepshow (1982)
Här slog sig Romero ihop med skräckmästaren Stephen King och resultatet blev denna härliga antologifilm som flörtade rejält med 50-talets alla serietidningar. Tom Savini gjorde effekterna och i filmen kunde vi bland andra se Ted Danson, Hal Holbrook, Adrienne Barbeau, Leslie Nielsen, och E.G. Marshall.

Day of the Dead (1985)
Den avslutande delen i Romeros original zombie trilogi är min absoluta favorit bland zombiefilmer. Kan ni tänka er att denna floppade när den först släpptes!! Ofattbart!! Dock växte populariteten med åren och nu anses den vara en klassiker. Det var också här vi fick stifta bekantskap med den älskvärda zombien Bub.

Läs mer om mig på min Om-sida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password