R.I.P. – Martin Landau

R.I.P.

Den legendariske skådespelaren Martin Landau har avlidit, enligt TMZ . Han somnade in under lördagen på UCLA Medical Center efter en kortare tid på sjukhuset då oväntade komplikationer uppstod och hans liv gick inte att rädda.

Landau började faktiskt sin karriär som serietecknare innan han klev över till film och skådespeleri på 50-talet. Han har medverkat i över 200 filmer och tv-serier och jobbade faktiskt ända fram till sin död. Hans stora genombrott kom 1966 med rollen som Rollin Hand i ”Mission: Impossible” tv-serien tillsammans med hans dåvarande fru Barbara Bain. Han gick därifrån vidare till en annan publikfavorit ”Månbas Alpha”. Vi har även kunnat se honom i filmer sås om Alfred Hitchcocks ”I sista minuten”, Tim Burtons ”Ed Wood” och ”Cleopatra”.

Landau nominerades till en Oscar 1988 för sin biroll i Francis Ford Coppolas ”Tucker: En man och hans dröm”. Dock vann han inte men fick motta en Golden Globe för samma roll. Han har även mottagit en nominering för bästa biroll i Woody Allens ”Små och stora brott” och tog slutligen hem en Oscar 1994 för sitt porträtt av Bela Lugosi i Tim Burtons ”Ed Wood.”

Landau blev 89.

Läs mer om mig på min Om-sida.

2 Comments

  1. Älskade hans Space 1999 prestationer och Pinocio filmerna han gjorde trots att han led av alzimers – riktigt bra skådis

    Reply
  2. R.I.P. Martin Landau

    Mission Impossible
    Tv-serien han gjorde sig mest känd från.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password