Fröken Friman tar farväl

Blogg Nyheter TV

Dramakomedin ”Fröken Frimans krig” har blivit en av Sveriges populäraste och mest älskade dramaserier med drygt 1,6 miljoner tittare bänkade framför varje avsnitt. I jul möter vi för sista gången Dagmar Friman och hennes vänner, med Sissela Kyle, Maria Kulle, Frida Hallgren, Sofia Ledarp och Lena T. Hansson i huvudrollerna.

Gamla vänskaper prövas och nya kärlekar kommer in, när förändringens vindar blåser över både samhället och huvudpersonernas liv i den fjärde säsongen av Fröken Frimans krig.

Året är 1908, ett år innan storstrejken i Sverige. Oro och dåliga tider präglar landet. Arbetarrörelsen är på frammarsch, något som bekymrar många företagare. Splittringen märks också för Dagmar Friman och hennes lilla grupp, när de möter fabriksarbeterskan Margit och beslutar sig för att ta strid för kvinnor som inte släpps in i fackföreningarna. Kvinnornas lägre löner försämrar nämligen utgångsläget för männens kamp för anständigare löner.

Handlaren Frithiof Johannesson och hans fru Rut försöker istället hitta sätt att sko sig på de dåliga tiderna. Men de saknar startkapital. När de ber Frithiofs förmögne men gnidne Onkel Hiram om ett lån, får det konsekvenser som ingen av dem önskat sig.

Änkan Alma får också känna av konsekvenser, när hon svarar på en bekantskapsannons i en tidning för att bryta sin ensamhet. Mötet med den till synes förmögne Sievert Lindberg blir en prövning, både för Alma och hennes lojala vän Emmy.

Flera nya namn sällar sig till seriens redan stjärnspäckade ensemble: Johannes Brost som Almas uppvaktande Sievert Lindberg, Björn Gustafson som Frithiofs Onkel Hiram, Ia Langhammer som fabriksägarinnan Fru Blanck och Electra Hallman som fabriksarbeterskan Margit Larsson.

Den fjärde säsongen är liksom tidigare skriven av Pernilla Oljelund. Harald Hamrell regisserar och serien är producerad av Maria Nordenberg.

I serien ser vi också Sofia RönnegårdKristoffer BerglundGustaf HammarstenAllan SvenssonUlla SkoogEllen JelinekLennart JähkelMagnus KrepperMats Blomgren, och Edvin Ryding.

Läs mer om mig på min Om-sida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password