evil-easter-3-08 Recensioner

Evil Easter 3: The Final Easter (2013)


Det händer då och då att vi på Filmparadiset får förfrågningar från glada amatörfilmskapare att recensera deras filmer. Villigt skall jag erkänna att för det mesta skippar jag den uppgiften. Varför? Jag är för det mesta en ganska bitter och elak recensent och jag tycker att när personer brinner för sina små, hemmagjorda filmer så känns det rent ut sagt taskigt att klanka ned på dem. Så därför låter jag hellre bli att skriva något när jag ändå inte har något snällt att skriva. MEN, ibland så tittar jag ändå på filmerna och skriver några rader. Som ni förstår av denna text så har vi fått en förfrågan igen. Det kom som ett trevligt mejl som sa:

Hej! Jag har gjort en ultra lågbudget skräckkomedi med den charmiga titeln ”Evil Easter 3: The Final Easter”. Jag undrar om du skulle vilja recensera den?

Mejlet är avsänt från signaturen Viking Almqvist och vem är jag som kan motstå någon som heter Viking? Coolare förnamn får man leta efter! Så jag tog mig en titt på den lilla filmen ”Evil Easter 3: The Final Easter”!

Okej, här behövs lite förhistoria till det hela. Det hela handlar om påsken och att den förr firades till minne av Jesus lidande, medan den nu för tiden är en mer glad högtid. Dock verkar det som det är dags att ändra på den saken och göra påsken till en högtid av lidande igen. Den onda påsken (Evil Easter) är här.

Starten på historien kan vi se i en trailer kallad ”Evil Easter” som handlar om några vänner som beslutar sig för att ha en fest i sin mördade kamrats lägenhet. Lite vet dom att den onda Easter Bunny (Påskharen) mördade deras vän och nu är ute efter dem. Allt för att göra Påsken till en högtid av lidande igen. Själva trailern kan ni spana in här:

En kort och koncis trailer som känns ägnad som en homage till Michael Myers och ”Halloween”, fast i Påskharemask. Lite stänk av humor försöker man också lägga in här, men varför, varför måste skådisarna prata engelska? De är inte bra på engelska och det sänker helheten. Jag fruktar för vad som komma skall!

Fortsättningen på historien ser vi i nästa trailer kallad ”The Good Friday – Evil Easter Part 2”. Här har det passerat tre år sedan händelserna under Påsken i ”Evil Easter” och vi får följa musikern Matthew Hopkins som tillsammans med sin syster (tror jag) flyttar in i lägenheten där de bestialiska morden skedde. Samtidigt försöker den före detta polisen Callahan hitta den psykopatiska mördaren. Trailer nummer två kan ni spana i här:

Och vad får vi? Jo ännu mer av knagglig engelska och ännu mer av Halloween/Michael Myers-känsla med inslag  av antologifilmen ”V/H/S”. För att sedan skruva till sig totalt med en Hannibal Lecter-kopia och nazistiska vampyrer (ehhh?) och helt plötsligt talar någon svenska mitt i det hela också — Jag känner mig förvirrad!

Okej, låt oss förflytta oss till vad denna recension egentligen skall handla om, den tredje trailern som växte till en kortfilm: ”Evil Easter 3: The Final Easter”. Här har det nu passerat ytterligare ett år sedan händelserna i ”The Good Friday – Evil Easter Part 2”. Tjejen som fanns med i andra trailern har fått ett namn, Alice, och är den enda överlevande efter att hennes bror och vänner blivit slaktade. Hon har inte haft det lätt, utan går i terapi för att komma över händelserna. Men tyvärr verkar terapin inte nå ända fram för Alice börjar få hemska mardrömmar om hemskheter som Nazisterna gjorde under Andra Världskriget. Frågan är om Alice håller på att klappa igenom helt eller om dessa (Vampyr?) Nazister har kommit tillbaka för att avsluta vad de en gång startade?

Jag skulle gärna ha lagt ut den tredje delen i denna historia också. Men tyvärr så har killarna bakom detta andra planer för kortfilmen. Ni får med andra ord avvakta att se den tills de släpper den på ett eller annat sätt! Får vi tillåtelse kommer vi naturligtvis lägga ut den! Och tillåtelse fick vi! Så nu kan ni spana in vad jag skriver om, titta och njut!

Borta är slasher-känslan och det hela bygger mer på drömmar, eller är det verklighet? För det hela presenteras ur Alice synvinkel och det är inte helt klart, vare sig för Alice eller oss, om vad som egentligen är verkligt eller inte. I bakgrunden har vi en präst som försöker hjälpa Alice och som börjar gräva i vad som egentligen hänt och händer, vilken är kopplingen till nazisterna (Vampyrer?) och framför allt vad vill de med Alice?

Här förekommer, en gång till, väldigt knagglig engelska och wow vilka olika dialekter! Det blir oavsiktligt roligt och att se en engelsk person i svensk studentmössa gör det hela än roligare! Men hej, han skall ju föreställa vara intelligent! Men ju längre filmen pågår blir det klarare över vad det hela egentligen handlar om och skall jag vara ärlig(?) så är det hela faktiskt inte så dumt.

Jo detta är gjort av amatörer, men de har ändå en bra känsla för vad de gör! Stämningen i denna tredje del är faktiskt riktigt bra och själva klippningen och de korta symboliska scenerna ökar spänningen i filmen. Man är också duktig på att använda den stämningsfulla musiken på rätt ställe!

Jag är i slutänden glatt överraskad och imponerad över vad dess personer har lyckats skapa med tid och 1300 kronor(!), i mina ögon är detta långt bättre än många av de indiefilmer jag tittat på de senaste åren!

Originaltitel: Evil Easter 3: The Final Easter
Genre: Skräck
Regi: Viking Almquist
Manus: The Almquist Brothers
Skådespelare: Adelin Jonason, Love Almquist, Adam Hansson, Adam Sandberg, Joakim Broberg, Viking Almquist
Format: YouTube
Producerad: 2013
Länkar: Facebook
Speltid: 42 min
Bolag: God Productions
Releasedatum: 2013
Köp eller hyr:

Tommys betyg: 70%
Final Thoughts

Overall Score 70%
Readers Rating
0 votes
0

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>