Köp nu

Recension: Vaiana (2016)

Animation Äventyr Komedi
5

Medelmåttig

Dinseys nya film ”Vaiana” går, som kanske är bekant, under titeln ”Moana” i USA. Varför har man bytt namn kanske ni undrar? Det beror på att i Europa har ett parfymföretag rättigheterna till ”Moana” och då valde man att byta titeln i stora delar av Europa. I Italien går den dock under titeln ”Oceania” vilket sägs bero på att det finns en italiensk porrstjärna som går under namnet ”Moana”. Sant eller inte, det vet jag inte, men en rolig petitess som dock inte påverkar filmens innehåll.

Här möter vi så Vaiana Waialiki som älskar havet och är den enda dottern till hövdingen i en lång rad av sjömän.

Plötsligt får öns fiskare ingen fisk längre och deras skördar misslyckas och hon får veta att halvguden Maui har orsakat denna plåga genom att stjäla gudinnan Te Whitis hjärta.

Det enda sättet att rädda ön och dess innevånare är att övertala Maui att återlämna Te Whitis hjärta, så Vaiana ger sig ut på en episk resa över Stillahavet för att hitta honom.

I grunden är denna films historia baserad på polynesisk mytologi och som sådan är den värd att lyftas fram. Och likt så många andra Disneyfilmer är detta hänförande vackert att se, synd bara att även denna film är stöpt i samma Disneymall som alla Disneyfilmer stöpts i de senaste 20 åren.

Så vad vi får är en prinsessa, magi, förtrollningar, förbannelser och en gigantisk stor hög av förvirring. Vilket motsvarar merparten av Disneys filmer i modern tid. Jag kan se målgruppen för filmen och i de åldrarna går den nog hem klockrent, likt alla andra moderna Disneyfilmer, men för oss äldre är detta en film som får en att fundera på vad som egentligen händer? Den bjuder på en enormt lång och seg uppbyggnad och att den är förutsägbar är bara förnamnet! Sedan har vi alla dessa sånger, varför, varför, skall de sjunga hela tiden? Det blir så illa med sjungandet att Dwayne Johnsons karaktär, halvguden Maui, ber dem sluta sjunga…och då är det illa!

Nej detta var ännu en besvikelse bland Disneys filmer, som inte lyckas övertyga, utan lämnar en mer irriterad än något annat. Men jag kan inte ta ifrån den att den är den perfekta familjefilmen och det är inte illa det!

Köp eller hyr: Discshop, Cdon

Svensk trailer:

Engelsk trailer:

5

Medelmåttig

Läs mer om mig på min Om-sida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password